Ook BRO-data via DINOloket

  CommunicatieBRO
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door CommunicatieBRO 26 dagen geleden

  De DINO-database (Data en Informatie Nederlandse Ondergrond) van de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, is al jaren een begrip als het gaat om ondergrondgegevens. De gegevens zijn gratis en voor iedereen eenvoudig toegankelijk via DINOloket. Voortaan zijn dus ook BRO-data beschikbaar via DINOloket.

    CPT Dinoloket 

  Het succes van DINO
  Wat niet iedereen weet is dat DINO onder meer de inspiratie is geweest voor de ontwikkeling van de BRO, die vanaf januari 2018 officieel is gestart. DINOloket is al jaren een waardevolle bron van informatie over veel aspecten van de ondergrond. De BRO van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bouwt als het ware voort op het succes van onder meer DINO; het verschil is onder meer de wettelijke status van de data. Bronhouders zijn vanaf 1 januari 2018 namelijk wettelijk verplicht om bepaalde gegevens bij de BRO aan te leveren.

  Nu ook BRO-data via DINOloket
  Begin 2017 zijn bij DINOloket BRO-data van geotechnisch sondeeronderzoek op te vragen (dit zijn momenteel meer dan 80.000). Daar zijn sinds begin 2018 maar liefst 330.134 bodemkundige boormonsterbeschrijvingen bijgekomen uit BIS Nederland van Wageningen Environmental Research (Alterra). Verder zijn de eerste vanuit DINO geconverteerde grondwatermonitoringputten ook beschikbaar via DINOloket. De gemeente Zuidhorn had de primeur.

  U herkent de BRO-data op de kaart aan een symbool met een eigen kleur. Na voldoende inzoomen op de kaart worden de vertrouwde filtermogelijkheden van DINOloket zichtbaar. Daar kan voor bovenstaande gegevens nu aangegeven worden welke registratie (DINO of BRO) u wilt raadplegen. Voor de BRO data kan aanvullend gefilterd worden op bronhouder. Vanzelfsprekend kan ook naar een specifiek gegeven gezocht worden op basis van het identificatienummer (BRO-ID of NITG-nummer).

  De komende tijd zullen meer BRO-data van deze registratieobjecten volgen. Zodra de data zijn toegevoegd aan de Landelijke Voorziening BRO, zijn die al vanaf de eerstvolgende dag beschikbaar via DINOloket. Net als bij DINO-data gelden ook voor deze BRO-data dat ze voor iedereen gratis en eenvoudig op te vragen zijn via DINOloket.

  Naast DINOloket kunnen BRO-gegevens ook via webservices (geautomatiseerd) en via PDOK worden opgevraagd. Op BROinfo leest u daar meer over.

  Meer informatie
  Ontdek ook alle andere mogelijkheden op DINOloket.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers